logo

15 mei nieuwe reisadviezen

Code Oranje gaat eraf voor een aantal landen vanaf zaterdag 15 mei

May 12, 2021

Landen met lage besmettingscijfers worden door de overheid niet meer als 'Oranje' bestempeld vanaf zaterdag 15 mei. Reden tot optimisme? Zeker. Maar er zitten wel wat haken en ogen aan.

De huidige kleurplaat van het Ministerie van Buitenlandse zaken kleurt rood of oranje. Oranje wil zeggen dat alleen noodzakelijke reizen geadviseerd worden. In de persconferentie van dinsdag 11 mei werd geopperd dat er vanaf zaterdag 15 mei een verandering plaatsvindt. Vergeet alleen niet dat de afviezen van Nederland niet direct betekenen dat de 'gele' landen ook direct op Nederlandse toeristen zitten te wachten: Ze bepalen altijd de eigen regels.

Ook waren er vorige week al kleine versoepelingen: Als je van de Balearen of de Griekse eilanden Lesbos, Samos of Rhodos terugkomt, hoef je niet meer in quarantaine.

Experts verwachten dat Portugal, Griekenland en Finland kanshebbers zijn om uit de oranje zone te komen. Maar let op: Finland is bijvoorbeeld nog niet heen te reizen zonder geldige reden, dus als toerist kom je er (voorlopig) niet in.

De BUZA kleurplaat is al sinds december 2020 hetzelfde: Reis alleen als het noodzakelijk is.

De zomer van 2020 had veel vrijheden. Er is zeker een kans dat deze zomer weer gereisd kan worden het hangt alleen van een aantal factoren af:

  • De 'reispas': Een EU initiatief om de regels rondom toegang, vaccinatie en testen te vergemakkelijken voor EU burgers. Hoe lang het gaat duren voordat dit concept echt tot uitvoering wordt gebracht is onduidelijk
  • Besmettingcijfers Nederland: Als Nederlanders zich echt goed aan de regels houden en de besmettingen echt krimpen kan er zowel vanuit Nederland als vanuit het buitenland versoepeld worden. Veel landen zoals Portugal bepalen de toegangsregels mede op basis van het aantal besmettingen van het land van herkomst.
  • Vaccinatiegraad: Hoe snel gaat de vaccinatie in Nederland? Dit kan er mede voor zorgen dat het aantal besmettingen sneller afneemt, zoals bijvoorbeeld in de UK is gedaan.
  • Landen als Griekenland, Italië en Spanje zijn afhankelijk van toerisme: Er is grote kans dat zij sneller zullen versoepelen als de cijfers het toelaten, aangezien toerisme een belangrijke bron van inkomsten is.

Hoe dan ook, reis altijd veilig en volg het advies van Nederland Wereldwijd.

logo

info@reizenincorona.nl

Langegracht 72
2312 NH Leiden

ReizeninCorona.nl

© Reizenincorona.nl
Deze website wordt mogelijk gemaakt door Pointiful.
Alle rechten zijn voorbehouden.