logo

Reischecklist: Waar moet je aan denken om op reis te gaan in deze moeilijke tijden?

De beste voorbereidingen op je reis naar het buitenland

Jun 01, 2021

De meeste landen in Europa maken het deze zomer mogelijk er als Nederlander heen te reizen. In tegenstelling tot de zomer van vorig jaar, eisen nu de meeste landen een negatief testbewijs. Op dit moment kan dit als Nederlander alleen nog bij een commerciële testaanbieder zoals Spoedteststraat.

Vanaf 1 juli probeert de Europese Unie een test en/of vaccinatiebewijs in een app mogelijk te maken, zodat de toegang naar landen in de Europese Unie makkelijker is en sneller gaat. Voorlopig moeten we nog goed in de gaten houden wat er voor het bezoek aan een bepaald land nodig is.

1: Toegang met Nederlands paspoort?

Belangrijkst om te weten: Kan ik met een Nederlands paspoort naar binnen? Sommige landen accepteren alleen Nederlandse reizigers voor noodzakelijke/zakelijke reizen of is een extra toestemming vereist. Raadpleeg de website van de lokale overheid om zeker te weten wat de regels zijn, aangezien deze snel veranderen.

2: Moet ik nog een extra formulier invullen?

Veel landen eisen het invullen van een PLF, een Passenger Locator Form. Deze is bijvoorbeeld voor Portugal noodzakelijk. Wel kan deze pas worden ingevuld na het inchecken, omdat ook het stoelnummer gevraagd wordt. Ook kan je dit formulier nog vaak bij aankomst invullen, maar het kan veel tijd schelen deze van tevoren al in te vullen want bijvoorbeeld in Spanje krijg je een QR code die je kan scannen, en dan kan je vaak direct doorlopen.

3: Test inplannen

Bijna alle landen eisen op dit moment een PCR test van maximaal 72 uur oud. Sommige landen, zoals Italië, eisen dat deze test maximaal 48 uur van tevoren wordt afgenomen.

Voor de terugreis is de testverplichting afhankelijk van de status van het land op Nederlandwereldwijd.nl: Landen in het geel hebben meestal geen test- en quarantaineverplichting, die in het oranje wel. Dit kan ook tijdens je reis nog veranderen, dus houd hier (financieel) rekening mee. Voor landen met een oranje status mag je pas terugreizen als je een PCR test hebt van maximaal 72 uur voor de vertrektijd van je vlucht en een antigentest / sneltest van maximaal 24 uur oud. Lukt het om een PCR test af te nemen van maximaal 24 uur voor de vertrektijd, dan heb je geen sneltest meer nodig.

4: Quarantaineverplichting

Veel landen hebben afgelopen maand de quarantaineverplichting opgeheven. Nog steeds zijn er veel landen waar je alsnog in quarantaine moet op dit moment, zoals Oostenrijk en Verenigd Koninkrijk.

Zoals bij punt 3 genoemd: Bij landen met een oranje status van Nederlandwereldwijd.nl zul je bij terugkomst in quarantaine moeten.

5: Vrijstelling van quarantaine of tests door vaccinatie of eerdere besmetting

Als de planning klopt, gaat op 1 juli 2021 het vaccinatiepaspoort van de EU in. Daar zullen testresultaten en de vaccinatie in te vinden zijn. Tot die tijd kan je met een (papieren) vaccinatiebewijs naar steeds meer landen zonder tests of quarantaine. Griekenland kan je bijvoorbeeld zonder tests heen als je een Nederlands vaccinatiebewijs laat zien. Hou de site van de overheid in de gaten om te weten wat geldt en wat niet. Ook kan een positieve test van een tijd geleden ook vrijstelling geven.

Kaart 1 juni 2021

logo

info@reizenincorona.nl

Langegracht 72
2312 NH Leiden

ReizeninCorona.nl

© Reizenincorona.nl
Deze website wordt mogelijk gemaakt door Pointiful.
Alle rechten zijn voorbehouden.