logo

Reizen naar 'gele' of 'groene' landen: Bekijk ook of je er welkom bent als Nederlander

Dat de overheid aangeeft dat het veilig is om te reizen wil niet per se zeggen dat je er goed heen kan reizen.

May 17, 2021

Goed nieuws namens het ministerie van Buitenlandse Zaken. Eindelijk zijn er landen weer geel of groen geworden op de wereldkaart. Maar let op voor je een vakantie boekt naar Portugal, Finland, Ierland of Curaçao: Lokale regels bepalen of je er welkom bent, maar vooral wat je er mag doen. Lange quarantaineverplichtingen kunnen er van kracht zijn.

De landen die sinds zaterdag een gele status hebben:

  • Aruba
  • Curaçao
  • Finland
  • Ierland
  • Malta
  • Portugal
  • Rwanda
  • Sint Maarten
  • Thailand

Verder hebben de volgende eilanden (onderdeel van een ander land) een gele status gekregen:

Testverplichtingen

Een van de voordelen van de gele status is dat voor de meeste plekken de testverplichting (en quarantaine in Nederland) vervalt. Maar let op: Als je bijvoorbeeld op Griekenland wel op het vasteland bent geweest door bijvoorbeeld de luchthaven van Athene te verlaten, moet je wel aan de dubbele testverplichting voldoen.

Reisadvies Griekenland van 15 mei 2021 van de Nederlandse overheid

Quarantaineverplichting

Voor bijvoorbeeld Portugal is het gehele land op geel gezet, dit betekent dat je zonder testen of quarantaine terug kan keren in Nederland, maar de lokale regel in Portugal is dat als je afkomstig bent van een land met een aantal besmettingen van boven de 500 per 100.000 in 14 dagen, je 14 dagen in quarantaine moet. Daarnaast moet je ook bewijzen dat je reis 'essential travel' is, dus voorlopig nog niet te vroeg juichen om naar Portugal te komen. Dit geldt ook voor Finland: Hier mag je ook niet heen zonder goede reden. Dit geldt minimaal tot 25 mei 2021.

Regels voor toegang tot Finland. In ieder geval geldig tot 25 mei 2021.

Meer 'open' landen.

De Nederlandse reisadviezen zijn onder andere gebaseerd op het aantal besmettingen en de trend daarvan in de landen om ons heen. Landen als Zweden hebben een hoger besmettingsaantal maar hebben ook nog steeds een oranje reisadvies. Ook Kroatië en Bulgarije zijn toegankelijk met een recente commerciële PCR test.

Maar bedenk ook dat deze landen een hoger aantal besmettingen hebben, en je voor de terugreis de dubbele testverplichting hebt om te mogen terugkeren. Dus het is verstandiger te wachten met reizen. Als het aantal besmettingen in Nederland echt terugloopt is er kans dat we weer makkelijk kunnen reizen.

logo

info@reizenincorona.nl

Langegracht 72
2312 NH Leiden

ReizeninCorona.nl

© Reizenincorona.nl
Deze website wordt mogelijk gemaakt door Pointiful.
Alle rechten zijn voorbehouden.