logo

Voorspelling van 20 mei: Welke landen gaan open voor Nederlanders?

Welke datum hebben landen in gedachte voor versoepelingen? Wordt het zo'n zomer als 2020?

May 20, 2021

Nu de eerste zonnestralen ook in Nederland door beginnen te breken is de zoektocht naar vakantiebestemmingen begonnen. In dit artikel vind je meer informatie over het beleid dat landen in Europa en daarbuiten van plan zijn. Natuurlijk zijn er geen garanties, want niemand weet hoe het gaat met besmettingsgetallen en vaccinatiegraad.

Vaccinatiegraad: Eerste vaccinatie gehad (Bron: Our World in Data)

Vaccinatiegraad Europa: Eerste vaccinatie gehad (Bron: Our World in Data)

Ook speelt het belang van toerisme voor veel landen (vooral landen rondom de Middelandse Zee) een rol. Nu heeft bijna ieder land een oranje reisadvies, maar dit kan in juni al anders zijn. Daarnaast wordt er in de Europese Unie gewerkt aan een universele oplossing om zo de toegangsregels van landen gelijk te trekken, en het zo gemakkelijker te maken deze landen te bezoeken.

In deze post gaan we per land in op wat we weten, en wat de prognoses zijn.

België

De zuiderburen gaan werken met een stoplichtsysteem dat elke dag op zondag een update krijgt. Op dit moment zijn de strengere meld- en testverplichtingen voor België pas nodig als je langer dan 48 uur daar verblijft. Een echte harde versoepelingsdatum is nog niet gegeven, dus we zijn vooral afhankelijk van het stoplichtsysteem.

Frankrijk: 9 juni

Op dit moment is Frankrijk nog erg gesloten. Qua besmettingen gaat het nog niet goed, en er is in geheel Frankrijk een avondklok van 21:00 tot 06:00. Deze is sinds gisteren verzet van 19:00 naar 21:00. Ook zijn de restaurants (buiten) geopend en gaan langzaam culturele instellingen open.

Twee belangrijke systemen om in de gaten te houden:

  • TousAntiCovid app: Er komt een app die gaat helpen om de grens makkelijk over te komen.
  • Er komt een stoplichtsysteem met regels voor bepaalde landen.

Duitsland

Het is nog niet makkelijk naar Duitsland te gaan, in ieder geval niet voor vakantie. Ook hebben alle Duitse deelstaten andere regels, dus als Duitsland als land vrijer toegankelijk wordt voor Nederlanders, moet je zeker even naar de website van de deelstaat van je bestemming kijken om te weten wat er open is en waar je aan moet voldoen.

Ook heeft Duitsland al aangekondigd dat het voor mensen met een vaccin er meerdere voordelen gaan gelden. Anders blijft de verplichte PCR alsnog noodzakelijk. Het Europese systeem zal ook een leidende rol innemen voor Duitsland.

Verenigd Koninkrijk

Aangezien het Verenigd Koninkrijk geen onderdeel meer is van de Europese Unie, kunnen ze makkelijker eigen regels maken. Op 17 mei is hier ook een stoplichtsysteem ingevoerd. Nederland is op dit moment nog een 'Orange'-land: Toegang alleen met een test en een 10 daagse quarantaine, waarbij je op dag 2 en dag 8 een test moet doen.

Mocht Nederland in de toekomst bij de 'Green list' komen, is er geen quarantaineverplichting meer. Wel moet er op dag 2 alsnog een test worden gedaan.

Spanje: Juni

Nadeel van Spanje met de auto bereiken is dat je door het gesloten Frankrijk moet. Hou hier rekening mee als je naar Spanje wilt reizen. Met het vliegtuig is Spanje nog steeds vrij goed bereikbaar met een PCR test van maximaal 72 uur oud.

Qua regels voor gevaccineerden wacht Spanje het Europese systeem af. Spanje heeft al toegezegd het Europese verkeerslichtensysteem overneemt.

Op dit moment is Spanje nog een oranje gebied volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar de Canarische Eilanden zijn al op geel gezet, en kan je dus test- en quarantaineloos terugkeren daarvandaan. Let op dat bijvoorbeeld Ibiza en Mallorca ook geel zijn.

Een voordeel van Spanje is dat er geen regels zijn op het gebied van een quarantaine.

Reisadvies Spanje van 15 mei 2021 van de Nederlandse overheid

Portugal: 17 mei

Helaas voor Nederlanders is de Portugese versoepeling nog niet voor ons. Pas bij een besmettingsaantal van onder de 500 per 100.000 inwoners in 14 dagen, kunnen Nederlanders quarantainevrij naar Portugal. Op dit moment is het aantal besmettingen in Portugal erg laag, dus als we hier in Nederland echt goed ons best doen is dit zeker een mogelijkheid.

Kroatië

Ook Kroatië doet mee met de Europese indelingen. Op dit moment is Kroatië prima toegankelijk met een recente PCR test (maximaal 72 uur oud). Een groot voordeel aan Kroatië is dat horeca en hotels geopend zijn, dus fijn vakantie vieren is het wel.

Italië

Natuurlijk moet Italië het hebben van toerisme. Voor gevaccineerden goed nieuws aangezien Europeanen met een vaccinatiebewijs quarantainevrij naar Italië mogen. Ook zal dit met een test mogen. Voordeel is dat Italië ook een goedkopere Antigentest accepteert. Let op dat bij een (commerciële) PCR test, deze maximaal 48 uur van tevoren moet zijn afgenomen en niet 72 uur zoals bij de meeste landen.

Italië werkt met een systeem van lijsten, waar lijsten allemaal eigen toegangsregels hebben. List A is het meest vrij,. List E het lastigst. Nederland staat op dit moment op List C.

Griekenland: 14 mei

De Griekse eilanden en hotels staan te springen om toeristen. Gelukkig heeft de Nederlandse overheid voor een aantal eilandengroepen de status op geel gezet. Hierdoor kan je zonder tests of quarantaineverplichting terugkeren.

Ook kan je met een vaccinatiebewijs (mits na 14 dagen na de laatste vaccinatie) testloos naar Griekenland. Anders moet je een PCR test van maximaal 72 uur oud kunnen tonen.

Vorig jaar was Griekenland toegankelijk en vrij, mede door het lage aantal besmettingen. Laten we hopen dat dat dit jaar weer kan.

Reisadvies Griekenland (NederlandWereldwijd.nl)

Polen: 13 juni

Vanaf 13 juni zullen de buitengrenzen van Polen weer open gaan. Voorlopig geldt de verplichte quarantaine van 10 dagen nog voor iedere bezoeker die niet gevaccineerd is. Enig voordeel is dat de quarantaine kan worden beëindigd door een PCR test af te nemen bij aankomst. Als deze negatief is, is de quarantaine voorbij. Ook moet er er een negatieve test voor vertrek worden overlegd.

Er zijn vanuit Polen nog geen prognoses gedaan hoe de situatie in de toekomst zal zijn of op welke data er verder versoepeld wordt.

Turkije

De Turkse kusten verwelkomen per jaar miljoenen toeristen. Turkije probeert het zo gemakkelijk mogelijk te maken voor toeristen om het land te bezoeken. Voor Turkije geldt bijvoorbeeld de avondklok alleen voor locals, en dus niet voor toeristen.

Vanaf 15 mei mogen toeristen van een aantal landen zoals Verenigd Koninkrijk en Oekraïne al zonder PCR test het land bezoeken. Als de besmettingen in Nederland teruglopen is de kans groot dat dit ook voor Nederland het geval wordt.

Heb je een binnenlandse vlucht? Vergeet geen HES code op tijd aan te vragen, deze heb je als buitenlandse reiziger nodig. Meer informatie vind je op de site van Turkish Airlines.

Bekijk de status van landen op ReizeninCorona.nl

De kleurcodes geven aan of een land toegankelijk is en of de regels streng zijn.

Een land dat je wel vrij kan betreden maar waar alles gesloten is, of je weinig bewegingsvrijheid hebt heb je weinig aan. Ook is veiligheid en gezondheid is belangrijk. Reis nooit naar landen die niet op geel of groen staan volgens de Nederlandse overheid

Azië

De meeste landen in Azië zitten potdicht voor landen in Europa. Alleen Thailand laat reizigers toe maar daar geldt voorlopig nog een strenge quarantaine. Kleine kans dat het lukt naar Azië te reizen deze zomer voor vakantie.

Australië

Oceanië is ook een lastig verhaal. Dat zelfs de deelnemers van het Songfestival niet konden komen zegt denk ik genoeg: Het kan niet. De enkele uitzonderingen die er zijn moeten alsnog in een peperdure hotelquarantaine. Zie ook de website van het Health Department of Australia.

Zuid-Amerika

Let op: Op dit moment geldt er een vliegverbod naar Zuid-Amerika. Daarom is het sowieso niet verstandig nu te denken aan een reis hierheen, ook vanwege de Braziliaanse variant van het virus.

Als het weer kan, zijn de meeste landen in Zuid-Amerika goed toegankelijk. Mexico is met een PCR testuitslag toegankelijk. Meerdere landen in Zuid-Amerika zijn met alleen een negatieve testuitslag te bereiken, zoals Peru.

USA en Canada

Op dit moment is het nog moeilijk om naar de USA en Canada te gaan. Voor de Verenigde Staten moet je een NIE (National Interest Exception) hebben om er heen te mogen.

Gerelateerde Artikelen


logo

info@reizenincorona.nl

Langegracht 72
2312 NH Leiden

ReizeninCorona.nl

© Reizenincorona.nl
Deze website wordt mogelijk gemaakt door Pointiful.
Alle rechten zijn voorbehouden.